Frisörbranschen har just nu en enorm brist på anställningsbara frisörer, detta förväntas fortsätta minst 5 år framåt. Därför är det en perfekt tid att utbilda sig till frisör nu.

Det finns tre möjliga vägar att bli behörig frisör:


  1. Gymnasieskolan, Hantverksprogrammet inriktning frisör + färdigutbildning
    Det finns kommunala och fria gymnasieskolor med Hantverksprogrammet inriktning frisör. För elever från Hantverksprogrammet krävs genomförda kurser i yrkesfördjupning Frisör 1-6. När grundutbildningen på gymnasieskolan (nivå 1) är klar avlägger du delprov. Efter det följer färdigutbildning på ett frisörföretag eller eftergymnasial färdigutbildning i 2000 timmar (nivå 2) innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör.
  2. Godkänd privat frisörutbildning + färdigutbildning
    De godkända privata frisörutbildningarna hittar du under godkända privatskolor. När grundutbildningen är klar (nivå 1) avlägger du delprov. Efter det följer färdigutbildning på ett frisörföretag eller eftergymnasial färdigutbildning i 2000 timmar (nivå 2) innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör.
  3. Företagsförlagd traineeutbildning
    Som trainee lär du dig frisöryrket hos ett frisörföretag med en behörig frisör som handledare, du hittar själv en salong som vill utbilda/anställa dig. Hittar du en plats blir du anställd som trainee i 4000 timmar och du och din handledare följer en läroplan för frisöryrket. Du avlägger delprov efter 2000 timmar (nivå 1) och sedan det slutgiltiga gesällprovet efter ytterligare 2000 timmar (nivå 2).

Gesällbrevet är branschens yrkesbevis som visar att du har utbildat dig och avlagt branschens behörighetsprov gesällprovet. Gesällbrevet härstammar från 1600-talet och i frisörbranschen har man valt att behålla det gamla dokumentet som bevis på yrkesskicklighet. Andra branscher som har gesällbrev är t ex målare, hudterapeuter och sotare.

Gesällprovet består av grundläggande moment i frisöryrket som följer aktuellt mode/tekniker.
Delprovet är en del av gesällprovet som görs under/efter grundutbildning nivå 1, delprovet ska vara godkänt innan färdigutbildning mot gesällprovet kan påbörjas.
Med gesällbrevet i din hand är du behörig frisör och har rätt till full lön enligt branschens kollektivavtal.

Läs mer på www.frisörföretagarna.se

Kurspaket


Oavsett om du väljer att gå privatutbildning eller vuxenutbildning hos oss så kommer du läsa ett kurspaket bestående av nio kurser på totalt 1500 poäng:

Frisör 1-5

Hantverk Introduktion

Material & Miljö

Frisör 6a

Tradition & Utveckling

För mer information om kursinnehåll och mål: Skolverket

Studie och yrkesvägledare 


Kontaktuppgifter till  studie och yrkesvägledare.

Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm & Österåker 

Telefon: 08-55558340,
Hemsida: https://kcno.alvis.se/kontakt
 

Upplands Väsby 

Telefon: 08-590 972 69, 08-509 017 04 eller 08-590 972 24 

Hemsida: https://upplandsvasby.alvis.se/kontakt

Solna 

Telefon: 08-746 10 00 

Hemsida: https://vux.solna.se/kontakt 

Sollentuna 

Telefon: 08-579 220 01 

Hemsida: https://vuxenutbildning.sollentuna.se/kontakt 

Sigtuna 

Telefon: 08-591 260 00

Hemsida: https://vux.sigtuna.se/kontakt